De Provincie Noord-Holland wil met de aanpak Groen Kapitaal de maatschappelijke en economische waarde van groen versterken. De combinatie tussen groen en gezondheid is hiervoor één van de mogelijkheden, die in het actieve netwerk Groene Gezonde leefomgeving (GGL) worden verkend en verdiept. Het gaat zowel om groen naar de mensen brengen, ook wel ‘vergroenen’ van stad en gebouwen, als mensen naar het groen brengen zoals bij Gezond Natuur Wandelen. In 2017  wordt dankzij Groen Kapitaal dit laagdrempelig wandelinitiatief uitgebreid met 10 extra gemeenten.

Lokale partijen uit de zorg, welzijn, natuur en wandelsport in de gemeenten Heiloo, Hilversum, Langedijk, Landsmeer, Oostzaan, Schagen, Amsterdam, Hoorn, Alkmaar en Den Helder werken samen om wekelijks gratis natuurwandelingen vanaf een vaste vertreklocatie op een vast tijdstip ook in deze gemeenten mogelijk te maken. Hoe groter en dichter het netwerk van wandelingen hoe beter iedereen, en met name de minder actieve medemens, bereikt kan worden.

Van 400 meter naar 4×10 km!

Het wandelen zelf, het ervaren van de natuur en de onderlinge contacten dragen alle drie bij aan de gezondheid en het welzijn van de deelnemers. Een treffend verslag van begeleidster Eva Nijhof over een van de najaarswandelingen vanuit Schalkwijk (Haarlem, 8 oktober 2016):

Wat was het weer een heerlijke zonnige herfstochtend! Met wederom circa 30 deelnemers leidde ik de groep, via de noordkant van de Meerwijkplas (Vlinderpad) richting Ringvaart (Libellepad). Onderweg, staande op een zitbankje bij de plas om voor de gehele groep hoor- en zichtbaar te zijn, vertelde ik over de vogeltrek waar het nu in het najaar weer de tijd voor is.

Onderweg terug vertelde Pat mij wat het wandelen haar qua gezondheid al had opgeleverd; niet alleen was haar conditie enorm vooruit gegaan (3 maanden geleden haalde ze maximaal 400 meter en volgende week loopt ze maar liefst 4 x 10 kilometer!), maar haar bloedsuikerspiegel, die erg hoog was en tegen diabetes aanzat, bleek aanzienlijk te zijn gedaald! Ik vroeg Pat of deze verbluffende resultaten ook met de groep mochten worden gedeeld, waarop zij zelf op een bankje ging staan om hierover te vertellen. Ze kreeg een staande ovatie van de groep! Zo zie je maar weer hoe gezond het Gezond Natuur Wandelen kan zijn!

Bekijk ook het filmpje van vrijwilliger Eva Nijhof met deelnemers van Gezond Natuur Wandelen.