Wandelcoaching en runningtherapie zijn voor velen bekende manieren van coaching. Fietsen en coachen is een combinatie die minder vaak voorkomt. Dennis Timp, ruim 25 jaar gedragstherapeutisch werker in de GGZ, meldde zijn initiatief Beter in het zadel deze maand aan bij www.beterinhetgroen.nl. Wij vroegen Dennis meer te vertellen over het waarom en hoe van fietsend coachen in de natuur.

Waarom Beter in het zadel?
Het idee van gelijktijdig fietsen en coachen ontstond, nadat ik in het contact met mijn cliënten in de GGZ merkte, dat ik sneller tot de kern kon komen door samen iets te gaan doen. Met de keuze voor coaching op een sportieve fiets verbind ik mijn passie voor wielrennen met mijn kennis. Ik gebruik de wielersport als een metafoor voor het leven, waarbij er geklommen en gedaald wordt en er voor het bereiken van doelen soms afgezien moet worden.

Ik geloof sterk in de positieve effecten van het één zijn met de elementen. Het door de natuur fietsen prikkelt de zintuigen, je kijkt rond, zuigt frisse lucht op, voelt de wind op je gezicht, waardoor een diepere bewustwording van het moment ontstaat. Recentelijk gepubliceerde uitkomsten van wetenschappelijke studies tonen aan dat bewegen een positieve invloed heeft op cognitieve functies.

De werkzame componenten van coachen op de fiets in een natuurlijke omgeving:
• het is een efficiënte methode, waarbij gelijktijdig aan psychisch én fysiek herstel wordt gewerkt
• fietsen heeft een algeheel gezondheidbevorderend effect
• het heeft een gunstig effect op de stemming door aanmaak van endorfine en dopamine
• fietsen (bewegen) stimuleert de hersenfunctie
• het werkt stressverlagend door afname van het hormoon cortisol
• fietsen door de natuur heeft een helende invloed
• het is laagdrempelig, je hoeft elkaar niet voortdurend aan te kijken

Hoe gaat dat fietsend coachen?
Ik neem mensen op de racefiets (sportfiets, of ATB mag ook) mee door de natuurgebieden rondom Nijmegen. We fietsen in praattempo, handen op het stuur. De cliënt bepaalt welk tempo voor hem of haar prettig is. In mijn coaching stel ik vragen vanuit een oplossingsgerichte methodiek. Deze methodiek legt de nadruk op motiveren en het vinden van krachtbronnen die aanwezig zijn, maar (tijdelijk) onbereikbaar lijken.

Wie is je doelgroep?
Als coach en counselor breng ik mensen die psychisch zijn aangeslagen door verlieservaringen, of problemen op het gebied van gezondheid, werk (onzekerheid bij reorganisatie), of anderszins, weer terug in het zadel. Er is vaak sprake van een hoog stressniveau, overspannenheid, burnout klachten en/of lichte tot matige depressieve klachten.
Ter voorkoming van arbeidsuitval door burnout coach ik leidinggevenden bij wie stressklachten op de voorgrond staan en bij wie het functioneren signalen van dreigend uitval vertoont.

Welke resultaten worden bereikt?
Mijn cliënten rapporteren:
• afname depressieve klachten
• toename van vitaliteit
• vergroting van het probleemoplossend vermogen
• minder stressklachten

Sylvie: ”De coaching in een natuurlijke omgeving heeft fors bijgedragen aan de “ontstressing” die ik nodig had om weer aan oplossingen te kunnen werken.”

Arjan: “Fietsen en praten zijn voor mij een zeer werkzame combinatie gebleken. De coaching was respectvol, maar ook no-nonsense. Fijn ook dat je elkaar niet voortdurend hoeft aan te kijken.”

Emma: “Ik heb antwoorden gegeven op lastige vragen die ik mezelf niet durfde te stellen. Ik weet nu dat ik het roer helemaal om ga gooien. Het was een fijne, leerzame ervaring en ik heb prachtige routes gefietst op mijn tempo.”

Je bent aangesloten bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg, wat houdt dit in?
Ik ben als coach en counselor aangesloten bij de NFG. Dit betekent dat ik voor de uitoefening van mijn vak de juiste papieren heb en mijn cliënten in aanmerking komen voor een gedeeltelijke vergoeding vanuit hun aanvullende verzekering. Het is een waarborg voor kwalitatief goede dienstverlening.

Dennis Timp, coach en counselor Beter in het zadel