Beleefdag – ‘t Gooi

Buiten in het groen is goed voor je gezondheid!

Kom daarom naar de Beleefdag Beter in het Groen op zondag 1 oktober bij Infoschuur ’t Gooi in Hilversum en doe mee aan Beter in het Groen – activiteiten.

De Beleefdag Beter in het Groen is van 14.00 tot 17.00 uur.

Programma

De hele middag kun je de informatiemarkt bezoeken.

14.00 uur: Ga de natuur in en beweeg! Aan het woord Jaap Vlaanderen, coördinator vrijwilligerswerk Goois Natuurreservaat

15.00 uur: start 1e ronde buitenactiviteiten Beter in het Groen

16.00 uur: start 2e ronde buitenactiviteiten Beter in het Groen

Trek voor buitenactiviteiten wandelschoenen aan.

Aanmelden

De Beleefdag Beter in het Groen is gratis. Je hoeft je niet aan te melden. Ter plekke kun je je inschrijven voor buitenactiviteiten. Let op, voor buitenactiviteiten geldt: vol = vol.

Wat is er te doen aan buitenactiviteiten?

Gezond Natuur Wandelen

Stichting Gezond Natuur Wandelen Nederland organiseert elke week gratis wandelingen van een uur in het groen. De wandelingen starten op een vaste plaats en tijd en worden begeleid door vrijwilligers die onderweg ook iets over de natuur vertellen. Het is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die graag wat meer willen bewegen, maar iedereen die het leuk vindt met een groep op stap te gaan is van harte welkom. De wandelingen zijn gratis en u hoeft zich niet van tevoren op te geven. Na afloop is er de mogelijkheid om samen (met korting) een kopje koffie te drinken.

 

Wandeling rondom verlies

In de mooie natuur wandelen we 3 kwartier. Met als thema: waar ben je dankbaar voor.

Tijdens het wandelen is er mogelijkheid om te delen. De wandeling staat open voor iedereen die bezig wil zijn met dit thema.

Miranda van den Eijnden en Wendy Pater-Jamin maken gebruik van de mooie natuur en verhalen of gedichten die het thema raken.

Laat je verrassen.

 

Ingrid, burn-outcoach en diëtist

Eilandcoaching

Op 1 oktober kunt u kennis maken met Eilandcoaching.

Ingrid Kop, burn-outcoach en dietist werkt in ’t Gooi als de wandelende dietist en burn-outcoach. Haar specialisme is begeleiding bij Voeding & Stress. Samen met Annette Verhagen, burn-outcoach en yogadocent, organiseert Ingrid vitaliteitsweekenden op Eilanden en begeleiden zij clienten op eilanden.

Op 1 oktober kunt u meedoen aan twee workshops van Eilandcoaching: Een workshop Yin yoga en een workshop Omgaan met spanning en emotie-eten.

  • Yin yoga en omgaan met spanning en emotie-eten

Annette, burn-outcoach en yogadocent

Waarom Yin Yoga? Onze Westerse manier van leven is erg yang georienteerd. Gericht op presteren, vooruitgang, doelgericht. Yangenergie is belangrijk om dingen te bereiken. Maar als we langdurig te veel yan-genergie hebben en te weinig yin, kunnen allerlei klachten zoals piekeren, uitputting en uiteindelijk burn-out het gevolg zijn. Yin is in onze maatschappij een vergeten energie. Om in balans te komen zijn zowel yin als yang nodig. Yin-energie is een zachte, voedende en verbindende kracht. Yin-energie hebben we nodig voor verzorging en herstel van ons lichaam en onze algehele energiebalans. Annette gaat u laten kennismaken met yin yoga. Tijdens deze workshop gaan we enkele oefeningen doen. Het is handig een matje of kleedje mee te nemen.

  • Ontspannen met Eilandcoaching

Tijdens deze workshop van Ingrid gaan we het verschil ervaren tussen spanning en ontspanning. In ons dagelijks leven komen we veel momenten van spanning tegen. Herstelmomenten pakken we te weinig. Onvoldoende ontspannen kan leiden tot chronische stress en burn-out en bijvoorbeeld tot overeten of juist verkeerd en te weinig eten. U leert enkele ademhalingsoefeningen, mindfull wandelen en wat u kunt doen als emotie-eten de kop op steekt. In onze kraam kunt u gezonde tussendoortjes proeven.

 

BarefootFitness

Op 1 oktober kunt u kennismaken met 2 workshops van BarefootFitness: WandelBootcamp en BarefootFitness.

  • WandelBootcamp

Blessurevrij sporten in de natuur en daarmee je geestelijke en lichamelijke conditie verbeteren. Dat bereik je door deelname aan WandelBootcamp! De nieuwe norm voor gezond bewegen stelt dat je niet alleen 5 keer per week aan matig tot intensieve cardiotraining moet doen (wandelen, fietsen, lopen, zwemmen) maar ook spierversterkende oefeningen in je beweegprogramma moet opnemen. Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen. Bij WandelBootcamp gebruiken we de natuurlijke hindernissen en obstakels als oefenmaterialen! Bewegen in het groen geeft inspanning en ontspanning. Bovendien maakt het je BETER! Deze workshop is een kennismaking met WandelBootcamp. Hiervoor is het handig om makkelijk zittende (sport)kleding mee te nemen.

  • BarefootFitness

Lopen op blote voeten maakt de voeten sterk en gezond. Vele voetklachten ontstaan als gevolg van het dragen van schoeisel. De voetspieren worden verwaarloosd doordat ze de hele dag in schoeisel opgesloten zijn. In primitievere culturen kennen de mensen geen voetklachten… Blote voeten lopen is vaak niet haalbaar doordat er viezigheid ligt en onze voeten koud worden. Minimalistisch schoeisel benadert de blote voeten. In deze workshop gaan we naar buiten en kun je ervaren hoe je op dit soort schoeisel beter in balans kunt komen.

 

Fietsen Alle jaren

Iedereen heeft recht op wind door zijn haar. Op herinneringen die opkomen als je langs bekende plekken fietst, of gewoon een mijmerende gedachte wanneer je door de natuur gaat.  Die herinneringen en gedachten horen bij ons en zijn uniek. Verhalen die als je ouder wordt met jou zullen verdwijnen. Fietsen Alle Jaren combineert die verhalen met de vreugde van een stukje fietsen.

Onze vrijwilligers nemen per keer twee kwetsbare of niet meer mobiele mensen mee voor een fietstocht in een riksja.

 

 

Kinderactiviteiten

1,5-4 jaar met ouder of verzorger

4-12 jaar met ouder of grootouder

 

  • Wij gaan op berejacht (n.a.v. prentenboek met de gelijknamige titel)

Een beweegactiviteit voor de leeftijd 1,5-4 jaar samen met een ouder of verzorger.

Sluipen, kruipen, springen, zwiepen, floppen, loeien door de natuur gebruikmakend van plassen, boomstammen, takken, bladeren.

  • Kom je ook een natuurjuweeltje maken?

Ouder en kind activiteit, kinderen vanaf 4 jaar en volwassenen

Er is zoveel te vinden en te rapen in de natuur. In het bos, park, akker of veld.

Afgewaaide bladeren, takjes, eikels, beukenootjes en hier en daar een wilde bloem die je kunt plukken. Na de wandeling kom je met je ouders of andere familieleden gezellig met dat wat je hebt gevonden of geplukt naar de tafel van Natuur-Juwelen. Trees helpt jullie dan om er een mooi natuurjuweel van te maken.

 

  • Gezond Natuurwandelen met kinderen

Ook wordt er 2x gewandeld met speciale aandacht voor kinderen die samen met een ouder of grootouder meewillen wandelen.

 

Locatie

De Beleefdag vindt plaats bij Infoschuur ’t Gooi Naarderweg 103 in Hilversum.

Vervoer en parkeren

Er is bij de Infoschuur gratis parkeergelegenheid.

De Infoschuur ’t Gooi ligt ongeveer 20 minuten lopen van de NS-stations Bussum Zuid of Hilversum Mediapark.

Contact

De Beleefdag Beter in het Groen is georganiseerd door GGD Gooi en Vechtstreek samen met Goois Natuurreservaat. Vragen over de Beleefdag Beter in het Groen? Neem contact op met Marian Walstra, communicatieadviseur GGD Gooi en Vechtstreek, m.walstra@ggdgv.nl, telefoon (035) 692 62 22.